Bridgeman Foundation ‘Project VLEES’

De trailer van de documentaire VLEES! die Lex Olthof (onderzoeker en cameraman), Sanne (onderzoeker en coördinatie) en ik (onderzoeker & verteller) vanuit Bridgeman foundation aan het maken zijn over de geïndustrialiseerde veeteelt.
De wereldbevolking is de afgelopen 100 jaar verdrievoudigd en daarmee is de vleesproductie ook verdrievoudigd, maar we zijn vlees blijven eten alsof het normaal is.  Als we niet oppassen zullen onze kleinkinderen ons als barbaren afschilderen als ze horen hoe miljarden dieren doorlopend op onnatuurlijk snelle manieren gefokt werden voor een vreselijke lijdensweg naar een brute slacht. En wat zeggen wij dan? “We wisten het niet” Nee, maar we hebben het wel gegeten.

Dan heb ik het nog niet over vervuiling, de geïndustrialiseerde veeteelt is goed voor 18% van de wereldwijde uitstoot volgens de Verenigde Naties. Dat is evenveel als alle voertuigen op aarde INCLUSIEF alle vliegtuigen. En wat dacht je van de effecten op je gezondheid? Je eet vlees dat grootgebracht is met mais, soja en vleesafval en je eet dieren die ongelofelijk geleden hebben. Dat heeft een direct effect op jouw fysiek, emotioneel en mentaal welzijn, je bent wat je eet. Het probleem is dat de meeste mensen niet weten wat er aan de hand is, of ze weten het wel, maar hebben geen idee wat ze er zelf aan kunnen doen. En dat terwijl de macht bij de consument ligt.

Doordat wij zo goedkoop mogelijk industrievlees blijven consumeren, blijft de industrie het zo goedkoop mogelijk produceren… Logisch en simpel. De industrie is ook helemaal niet iets kwaadaardigs of slechts, daar werken hele nette mensen die echt hun best doen er het beste van te maken. Deze docu is dan ook zeker geen aanval op de vleesindustrie. Het is een bewustwording van wat er ontstaan is en wat we er aan kunnen doen. Want wat zijn de alternatieven?

Die hebben we voor je:
Wat gebeurt er nu eigenlijk achter de voedingsindustrie? Er zijn allang prachtige alternatieven binnen jouw bereik. Er is een hele wereld achter het vlees. Van bewuste boeren en de vegetarische slager tot de stamcelproductie van professor Mark Post van de universiteit van Maastricht. En wat gebeurt er eigenlijk in de biologische sector? Hoe kun je op een bewuste manier vlees en vis eten? Wat is er voor nodig vegetariërs te worden? Of veganist? Op al deze vragen krijg je antwoord. Door interviews met specialisten, wetenschappers, politici en mensen uit het veld krijg je inzicht in de wereld van het vlees. We lanceren straks een website waar je de webadressen kunt vinden van bewuste boeren, van vegetarische receptensites en van alle specialisten zodat je je weg kunt vinden naar alternatieven die bij jou passen.
Deze documentaire is nog helemaal in haar eerste projectfase, het team is geformeerd, de eerste afspraken voor interviews worden gemaakt, de trailer is net klaar. Alle betrokkenen werken pro deo aan het project.
Jouw steun is welkom, wat het ook is; ideeën, inspiratie, contacten, middelen, uren, delen, volgen, kijk maar wat goed voelt voor jou. Mocht je iets willen bijdragen op wat voor manier dan ook, mail dan naar sanne@bridgemanmethode.nl.
Dank voor je aandacht tot zover.

het team VLEES!

Introductie

Bekijk deze video die Robert begin april 2015 heeft opgenomen voor het project 'VLEES'

3 Reacties

 • Rob:

  Heel tof dat je dit aan de kaak stelt. Ben heel benieuwd wat hier verder uit voortkomt … en draag graag mijn deel bij.

  Dank voor alles dat je doet en deelt.
  gr,
  – Rob

  Geplaatst op: 21 november 2016
 • Henk van Gruijthuijsen:

  Top project ben benieuwd naar de gehele documentaire.

  Geplaatst op: 21 september 2016
 • Janneke:

  Ik ben heel benieuwd naar de gehele documentaire! Ik eet zelf al ruim een jaar veganistisch en het bevalt me enorm!
  Ik wil wel graag even kwijt over ‘biologisch’. Ook biologische koeien willen niet geslacht worden. Ook biologische koeien zijn niet graag ieder jaar gedwongen zwanger om onnatuurlijk veel liters melk te produceren. Kalfjes blijven een bijproduct van de melkindustrie, biologisch of niet. Ditzelfde geld ook voor mannelijke kuikens. Ook binnen de biologische sector zijn zij onwenselijk, want ze leggen immers geen eieren. En ook biologische kippen worden op een brute manier gevangen. Biologisch klinkt als een heel mooi label, maar daar achter zit nog steeds een heleboel leed verstopt…

  Geplaatst op: 29 juli 2016

Laat een reactie achter

Facebook IconYouTube IconTwitter IconBridgeman Methode op PinterestBridgeman Methode op PinterestBridgeman Methode op Pinterest